Lodowe jagodzianki to hit tego lata. Za ten pomysł ktoś powinien dostać medal
Sezon na jagody się rozpędza i jeśli jesteś ich fanem, koniecznie zapis ten przepis. Już nie tylko drożdżowe jagodzianki z kruszonką, jagodowe koktajle i jagodowe ciasta, ale także obłędne, lodowe jagodzianki! Ich zrobienie jest banalnie proste, a przepisem podzielił się Dariusz Baryga, prywatny szef kuchni, prowadzący audycje i programy kulinarne oraz ekspert marki Kohersen.
Jak podkreśla, lato to idealny czas na eksperymentowanie z domowymi deserami. – Bogactwo świeżych owoców, ziół i dodatków sprawiają, że nawet najprostsze dania nabierają wakacyjnego, letniego charakteru. Bez wątpienia nieodłącznym elementem ciepłych miesięcy są lody i sorbety, które można w prosty sposób, przy wykorzystaniu kilku sprzętów i sezonowych produktów, przygotować w domu – zachęca.
Jak zrobić lodowe jagodzianki?
Lodowe jagodzianki to nic innego, jak domowe lody jagodowe z dużą ilością kruszonki. Sam sorbet robi się bardzo łatwo, a kiedy nabiera odpowiedniej konsystencji, można przygotować pyszną kruszonkę. – Przed podaniem posyp lody obficie kruszonką i udekoruj je ulubionymi dodatkami – listkami ziół, posiekaną białą czekoladą czy dodatkowym cukrem pudrem. To będzie hit tego lata! – nie ma wątpliwości Dariusz Baryga.
Przepis: Lodowe jagodzianki
Domowe lody z jagodami i kruszonką.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 2 godz.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 920 w każdej porcji
Składniki
- 150 g cukru pudru
- 250 g mrożonych jagód
- 1 mała cytryna obrana ze skórki
kruszonka:
- 100 g mąki
- 50 g masła
- 50 g cukru
Sposób przygotowania
- Robienie lodówW blenderze umieść mrożone jagody, pokrojoną na mniejsze kawałki cytrynę i cukier puder. Miksuj składniki do uzyskania gładkiej masy. Przełóż gotowy sorbet do płaskiego naczynia i umieść w zamrażarce na co najmniej 2 godziny, mieszając co 30 minut.
- Robienie kruszonkiPodczas gdy lody się mrożą, uszykuj kruszonkę. W misce wymieszaj palcami mąkę, cukier i masło, aż powstaną małe grudki ciasta. Następnie rozłóż je równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 10-15 minut, aż kruszonka stanie się złocista i chrupiąca. Pozostaw do ostygnięcia.
- Serwowanie deseru
Sorbet jagodowy bez cukru, czyli inne pomysły na lody
Do zrobienia sorbetu można wykorzystać także inne owoce jagodowe lub mieszankę owoców jagodowych (oprócz jagód możesz wykorzystać np. maliny, borówki czy jeżyny). Jeśli dodatkowo chcesz podkręcić smak deseru, możesz dodać do owoców kilka listków świeżej bazylii lub mięty (to na nada sorbetowi wyjątkowego charakteru i świeżości).
Jeśli starasz się unikać cukru, zamiast cukru pudru do deseru można dodać zmiksowany na puder ksylitol.